Workshops

Co-operatives & co-operation

DATE: will be specified Price of the workshop: See presentationCo-operatives & co-operation Please apply now to: ICPPC – International Coalition to Protect the Polish Countryside, 34-146 Stryszów 156, Poland, tel./fax +48 33 8797114, biuro@icppc.pl www.icppc.pl www.eko-cel.pl Accommodation in Potoczek www.potoczek.pl (you are welcome to come earlier and stay longer). There is also the possibility of […]

Wyróżnienia

Eko-Liderzy 20-lecia

Projekt „Patrząc w przyszłość – Ekocentrum ICPPC” dostał wyróżnienie w kategorii eko-projekt w konkursie „Eko-Liderzy 20-lecia” prowadzonego przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie. http://www.wfos.krakow.pl/20-lecie/wydarzenia/eko-liderzy-20-lecia

ECOCENTRE

The small house

Pin it The small house also made of clay and straw but using different technique. It was built in five weeks during workshops for youths. It has a wooden framework filled with a mixture of clay and straw. The external walls are thick (45 cm) and no additional insulation is necessary. This house is totally […]

ECOCENTRE

A solar tracker

A solar tracker or tracking system is an undercostruction that follows the sun. Our tracker is equipped with a time controller and „follows” the sun from east to west. Thanks to the use of a tracking system we can generate even 30% more energy! Pin it

PROJEKTY

FOTOWOLTAIKA WŚRÓD ZIÓŁ I KWIATÓW ? EKOCENTRUM ICPPC

Zofia Pasternak

W miejscowości Stryszów, 50 km od Krakowa, znajduje się Ekocentrum ICPPC ? miejsce niepozorne, ale bardzo szczególne. Położone w otoczeniu zieleni, w sadzie, w którym rosną stare odmiany drzew owocowych i mnóstwo kwiatów, składa się z ogrodu oraz kilku budynków, w tym dwóch zbudowanych z gliny i słomy. Miejsce dobrej energii. Tutaj częstują herbatą z mieszaniny ziół uprawianych według kalendarza biodynamicznego we własnym ogródku ziołowym, a do jedzenia podają zdrowe ekologiczne posiłki na bazie produktów pochodzących od lokalnych rolników. Są też i zwierzęta: kot, pies, oraz tradycyjne rasy – kury zielononóżki kuropatwiane, owieczki wrzosówki.

W Ekocentrum kultywuje sie tradycje polskiej wsi, ale nie tylko. Jest to przede wszystkim miejsce, w którym technologia współgra z naturą, a tradycja łączy się z nowoczesnością. Znaleźć tu można szereg nowoczesnych rozwiązań: elektrownie fotowoltaiczne, system hybrydowy słońce-wiatr, kolektory słoneczne, oczyszczalnię ścieków, świetliki rurowe, toaletę z segregacją frakcji. I są to nie tylko instalacje pokazowe. Tutaj wszystkie urządzenia pracują, zasilając budynki, oczyszczając ścieki, ogrzewając wodę i pomieszczenia.

Workshops

Quit The Matrix Build The Ark

joomplu:740

Date: will be specified

PROGRAMME:

1st day – From 14:00 – accommodation in small holding POTOCZEK
19:00 – dinner from local organic produce

2nd day
9:00 – 10:00 – breakfast from local organic produce
10:00 – 11:00 – Our Ark (part I) – visiting ECOCENTRE ICPPC
11:00 – 12:30 – „Quit the Matrix Build the Ark – In Three Steps” introduction by Sir Julian Rose, president of International Coalition to Protect the Polish Countryside-ICPPC, farmer, activists and the author of the books
12:30 – 13:30 – „Our Ark (part II) ECOCENTRE ICPPC, its history and current activities” by Jadwiga Lopata, the leading Polish activist, laureat of Goldman Prize (ecological Nobel Prize)
14:00 – 15:00 – Lunch from local, ecological products
15:00 – 17:00 – Our Ark (part III) – „On the Way to Food Independence” – guided visit to the farm and workshop (how to grow and preserve food, making compost, save seeds) – Jadwiga Łopata and Julian Rose
19:00 – dinner from local organic produce

3rd day
10:00 – 11:30 – „Loan-Free, Energy Saving and Healthy House”, presentation by Krzysztof Wietrzny, expert practitioner of ecological technology and creator of ECOCENTRE ICPPC
11:30 – 12:30 – „Micro-scale energy independence systems for production of green energy for heating and electricity in the home” – presentation by Krzysztof Wietrzny
13:00 – 14:00 – Lunch from local, ecological products
14:00 – 17:00 – Seasonal and healthy eating. Local action plan by Julian Rose and Jadwiga Lopata
17:00 – 18:00 – Summary
19:00 – dinner from local organic produce

4th day
8:30 – 9:30 – breakfast from local organic produce

Zwierzęta w EKOCENTRUM ICPPC

Owieczki

Od roku 2007 można również w EKOCENTRUM zobaczyć owce rasy „wrzosówki”. Owca rasy wrzosówka jest jedną z najmniejszych ras owiec hodowanych w Polsce. Rodzimym obszarem jej występowania były północno-wschodnie kresy naszego kraju. Wywodzi się od północnych owiec krótko ogoniastych (ovis brachyra borealis). Wrzosówki są najstarszą polską rasą owiec. Poprzez swoją niezwykłą odporność oraz małe wymagania […]

Permakultura

Współdziałać z naturą

Koncepcja Permakultury pochodzi z Tasmanii (Australia). Jest wynikiem współpracy Billa Mollisona i Davida Holmgrena we wczesnych latach siedemdziesiątych. Mollison założył Instytut Permakultury w Stanley w  Tasmanii a równocześnie rozwijał 67 hektarowe gospodarstwo permakulturowe, gdzie testował wiele nowych pomysłów.

?Permanentna kultura? (trwała uprawa, rolnictwo) jest sposobem świadomego projektowania i utrzymania produktywnych rolniczych ekosystemów, które mają różnorodność, stabilność i odporność naturalnego ekosystemu.