Warzywa

Nasiona pasternaku

Kochani Dobre nasiona to najważniejsze ogniwo w procesie wytwarzania żywności… a najlepsze są nasiona własne. Na naszych warsztatach „Budowania Arki” http://eko-cel.pl/zbuduj-swoja-arke-w-drodze-do-samowystarczalnosci-1/ uczymy jak pozyskiwać własne nasiona i jak je przechowywać aby wiosną były pełne wigoru. Właśnie zebrałam nasiona pasternaku – na zdjęciach: kwiaty pasternaku i jego nasiona zebrane do przetaka. Pozdrawiam i zapraszamy, Jadwiga Łopata

Przepisy

Czas na kiszenie ogórków

Czas na kiszenie ogórków… to jest też proces budowania Arki. Przepis na najsmaczniejsze i najzdrowsze górki kiszone. Pin it Składniki: kilka kg ogórków uprawianych własnymi rękami lub od zaufanego rolnika polska sól kamienna (wielicka lub kłodawska) przyprawy: chrzan, czosnek, liście czarnej porzeczki, koperek, sól dobra woda przegotowana dużo serca! Przygotowanie: Umyte ogórki i przyprawy układamy […]

Przepisy

Czas zbierać skrzyp…dla naszego zdrowia i dla zdrowia naszych roślin

Kochani zbieramy skrzyp! Preparaty z niego pomogą nie tylko utrzymać w zdrowiu nasze ciało ale również wzmocnią rośliny, które uprawiamy. Skrzyp polny (łac. Equisetum arvense) to wspaniałe zioło, które rośnie dziko na łąkach i w lasach. Jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnej krzemionki, ma wyjątkowe właściwości pro zdrowotne (m.in. moczopędne i przeciwzapalne), zapobiega przedwczesnym procesom starzenia, […]

Ekocentrum

W Ekocentrum ICPPC wyrosły orchidee

Na łąkach i w ogrodzie EKOCENTRUM ICPPC kosimy kosą, po przekwitnięciu ziół i łąkowych kwiatów. Storczyki są tam gdzie intuicyjnie w zeszłym roku Jadwiga zagrodziła łąkę i nie pozwoliła kosić. Matka Natura podarowała nam w zamian te piękne kwiaty. Pin it Pin it Pin it