Bez kategorii

Jadwiga Łopata

Informacja dla redaktorów Wikipedii (PL) | Notice for Wikipedia editors (EN) Jadwiga Łopata – polska aktywistka społeczna, zaangażowana w działania na rzecz zachowania wartości kulturowych i przyrodniczych polskiej wsi oraz promocję tradycyjnego i ekologicznego rolnictwa. W Stryszowie (w województwie małopolskim) prowadzi Ekocentrum ICPPC – edukacyjne gospodarstwo rolne. W przeszłości programistka komputerowa. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, wydział […]

Ekocentrum

Siejemy zimowe sałatki

Od lat dzielimy się z Wami doświadczeniami z naszej arki EKOCENTRUM ICPPC. Trzy tygodnie temu zebraliśmy ostatnie pomidory, zostawiając tylko nasturcję, która po odzyskaniu wolności/przestrzeni rozrosła się cudownie. Wysialiśmy też zimowe sałatki i szpinak. I już dzisiaj zbieramy te smakołyki na śniadania i obiady. Zobaczcie na zdjęciach te cudowne roślinki… Zaplanujcie swój udział w warsztatach […]

Bez kategorii

ZBIERANIE I PRZECHOWYWANIE WARZYW I NASION

Niestety warsztaty nie odbędą się w zapowiadanym terminie 29.09.2019. Nowy termin podamy wkrótce. Termin:  11:00 Zwiedzanie EKOCENTRUM ICPPC i przyległego gospodarstwa 11:45 Zbieranie warzyw i nasion. 13:15 Jakie nasiona? Przechowywanie warzyw i nasion. 14:45 Zakończenie Każdy uczestnik dostanie dynię i zielone liście „szpinakowe” z naszych upraw. Koszt: 120 zł, płatne na miejscu. UDZIAŁ W WARSZTATACH MOGĄ […]

Ekocentrum

Jesienne impresje

Warto posadzić w ogrodzie krzaczek jagód goji. Dlaczego? Już wszystkie owoce opadły, ale jagody goji właśnie dojrzewają:) Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne. Pin it   A pamiętacie małe rude kotki? Czyż nie jest piękna ich mama w jesiennej szacie? Pin it

Warzywa

Zapasy w Ekocentrum ICPPC

W EKOCENTRUM ICPPC mamy dużo zapasów na zimę. A jak u Was? W naszej arce oprócz smacznego, zdrowego jedzenia z naszych pól i przetworzonego naszymi rękami, mamy też nasiona i wełnę od alpak i owiec:) Pin it Pin it

Warzywa

Przepis na smaczny i energetyczny obiad

Największą nagrodą za trud związany z uprawą warzyw jest obiad przygotowany z tych warzyw. Przepis: 1. Wiosną przygotowujemy pole i wysiewamy nasiona różnych warzyw, najlepiej z uwzględnieniem kalendarza biodynamicznego i sąsiedztwa roślin. 2. Przez kilka miesięcy pielęgnujemy nasze roślinki – plewimy (ale nie za dużo), podlewamy, opryskujemy preparatami ziołowymi, itp. Wszystko robimy z miłością. 3. […]