Ekocentrum

Siejemy zimowe sałatki

Od lat dzielimy się z Wami doświadczeniami z naszej arki EKOCENTRUM ICPPC. Trzy tygodnie temu zebraliśmy ostatnie pomidory, zostawiając tylko nasturcję, która po odzyskaniu wolności/przestrzeni rozrosła się cudownie. Wysialiśmy też zimowe sałatki i szpinak. I już dzisiaj zbieramy te smakołyki na śniadania i obiady. Zobaczcie na zdjęciach te cudowne roślinki… Zaplanujcie swój udział w warsztatach […]

Bez kategorii

ZBIERANIE I PRZECHOWYWANIE WARZYW I NASION

Niestety warsztaty nie odbędą się w zapowiadanym terminie 29.09.2019. Nowy termin podamy wkrótce. Termin:  11:00 Zwiedzanie EKOCENTRUM ICPPC i przyległego gospodarstwa 11:45 Zbieranie warzyw i nasion. 13:15 Jakie nasiona? Przechowywanie warzyw i nasion. 14:45 Zakończenie Każdy uczestnik dostanie dynię i zielone liście „szpinakowe” z naszych upraw. Koszt: 120 zł, płatne na miejscu. UDZIAŁ W WARSZTATACH MOGĄ […]

Ekocentrum

Warsztaty z serii ZBUDUJ SWOJĄ ARKĘ. W DRODZE DO SAMOWYSTARCZALNOŚCI.

Serdecznie zapraszamy na warsztaty z serii ZBUDUJ SWOJĄ ARKĘ. W DRODZE DO SAMOWYSTARCZALNOŚCI. W tym roku zdecydowaliśmy się na cztery jednodniowe spotkania zgodnie z porami roku. Poniżej daty i tematy poszczególnych spotkań. Najlepiej jak zaplanujecie sobie udział we wszystkich spotkaniach bo każde ma inną tematykę. Warsztaty odbywają się w niezwykłym miejscu – EKOCENTRUM ICPPC gdzie […]

Ekocentrum

Jesienne impresje

Warto posadzić w ogrodzie krzaczek jagód goji. Dlaczego? Już wszystkie owoce opadły, ale jagody goji właśnie dojrzewają:) Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.   A pamiętacie małe rude kotki? Czyż nie jest piękna ich mama w jesiennej szacie?

Warzywa

Zapasy w Ekocentrum ICPPC

W EKOCENTRUM ICPPC mamy dużo zapasów na zimę. A jak u Was? W naszej arce oprócz smacznego, zdrowego jedzenia z naszych pól i przetworzonego naszymi rękami, mamy też nasiona i wełnę od alpak i owiec:)

Warzywa

Przepis na smaczny i energetyczny obiad

Największą nagrodą za trud związany z uprawą warzyw jest obiad przygotowany z tych warzyw. Przepis: 1. Wiosną przygotowujemy pole i wysiewamy nasiona różnych warzyw, najlepiej z uwzględnieniem kalendarza biodynamicznego i sąsiedztwa roślin. 2. Przez kilka miesięcy pielęgnujemy nasze roślinki – plewimy (ale nie za dużo), podlewamy, opryskujemy preparatami ziołowymi, itp. Wszystko robimy z miłością. 3. […]

Warzywa

Nasiona pasternaku

Kochani Dobre nasiona to najważniejsze ogniwo w procesie wytwarzania żywności… a najlepsze są nasiona własne. Na naszych warsztatach „Budowania Arki” http://eko-cel.pl/zbuduj-swoja-arke-w-drodze-do-samowystarczalnosci-1/ uczymy jak pozyskiwać własne nasiona i jak je przechowywać aby wiosną były pełne wigoru. Właśnie zebrałam nasiona pasternaku – na zdjęciach: kwiaty pasternaku i jego nasiona zebrane do przetaka. Pozdrawiam i zapraszamy, Jadwiga Łopata

Przepisy

Czas na kiszenie ogórków

Czas na kiszenie ogórków… to jest też proces budowania Arki. Przepis na najsmaczniejsze i najzdrowsze górki kiszone. Składniki: kilka kg ogórków uprawianych własnymi rękami lub od zaufanego rolnika polska sól kamienna (wielicka lub kłodawska) przyprawy: chrzan, czosnek, liście czarnej porzeczki, koperek, sól dobra woda przegotowana dużo serca! Przygotowanie: Umyte ogórki i przyprawy układamy ciasno w […]

Przepisy

Czas zbierać skrzyp…dla naszego zdrowia i dla zdrowia naszych roślin

Kochani zbieramy skrzyp! Preparaty z niego pomogą nie tylko utrzymać w zdrowiu nasze ciało ale również wzmocnią rośliny, które uprawiamy. Skrzyp polny (łac. Equisetum arvense) to wspaniałe zioło, które rośnie dziko na łąkach i w lasach. Jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnej krzemionki, ma wyjątkowe właściwości pro zdrowotne (m.in. moczopędne i przeciwzapalne), zapobiega przedwczesnym procesom starzenia, […]